Norel Popescu, consultantul pe probleme de integritate al lui Adrian Duicu, la un pas să-și piardă locul în CSM

Norel Popescu, consultantul pe probleme de integritate al lui Adrian Duicu, la un pas să-și piardă locul în CSM
Publicat: 18/06/2014, 20:42
Actualizat: 30/04/2015, 18:31

Pe 29 mai Norel Popescu a fost ales membru în CSM, ca reprezentant al judecătorilor din toate tribunalele din România. În aceeași zi, CSM a emis hotărârea prin care a constat rezultatul alegerilor,adică faptul că Norel Popescu a primit cu 13 voturi mai multe decât contracandidatul său judecătorul Dragoș Constantin Popoiag. Hotărârea CSM fiind un act administrativ a fost contestată. Curtea de Apel București a decis marți suspendarea hotărârii CSM prin care Norel Popescu este desemnat membru CSM. Procedural, această hotărâre este trimisă la Parlament care o validează. După ce Parlamentul o validează și hotărârea este publicată î Monitorul Oficial, Norel Popescu își preia mandatul oficial.

Curtea de Apel București a mai aprobat și sesizarea Curții Constituționale la solicitarea constatatrului Dragoș Popoiag. Excepția de neconstituționalitate în sine vizează faptul că Norel Popescu a candidat la locul din CSM în timp ce el ocupa ca interimar un loc în CSM. În opinia contestatrului acesta ar fi un factor discriminatoriu. CCR urmează să se pronunțe pe acest aspect și apoi Curtea de Apel să decidă dacă anulează în totalitate alegerea lui Norel Popescu în forul reprezentativ al magistraților.

În cazul lui Norel Popescu, a fost înregistrat și un episod controversat. După ce ieri Curtea de Apel a suspendat hotărârea CSM prin care era constat faptul că Norel Popescu a primit cele mai multe voturi din partea judecătorilor din partea Tribunalelor, vicepreședintele CSM procurorul Gheorghe Muscalu a trimis astăzi dimineață o adesă către Parlament prin care cerea validarea lui Norel ca membru CSM. Contactat de gândul Gheorhghe Muscalu a declarat că a înaintat adresa la Parlament în această dimineață când nu știa că instanța a suspendat hotărârea plenului CSM. Alte surse din cadrul instituției au declarat pentru gândul că, în realitate, decizia CAB era cunoscută încă de marți 17 iunie. Gheorghe Muscalu a mai precizat că va transmite o nouă adresă la Parlament prin care va solcita ca procedura de validare să fie întreruptă.

Norel Popescu nu a dorit să răspundă solicitărilor gândul de a-și prezenta punctul de vedere. El ocupă acum interimar un loc în CSM.

Norel Popescu consultantul pe probleme de integritate al baronului Duicu

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu, achetat de DNA pentru trafic de influență căuta modalități prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta i-a cerut opinia unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu.

În motivarea Curții de Apel București, judecătorul Matei George spune următoarele: „În timp ce dosarul său era pe rolul Curții de Apel Craiova, inculpatul Duicu a cerut o consultație juridică judecătorului Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți la acea dată și actual membru CSM.”

Judecătorul subliniază că Duicu și actualul membru CSM erau în relații foarte apropiate. „De remarcat că în discutiile cu apropiații săi referitoare la acest magistrat, inculpatul Duicu și Mediansky Ladislau ( avocat suspendat și secretar al Consiliului Județean Mehedinți) folosesc apelativul de Norel, element ce denota familiaritate cu magistratul”, se menționează în motivarea intanței.

Inspecția Judiciară a CSM l-a verificat pe Norel Popescu analizând dacă reprezintă sau nu o încălcare a legislației faptul că l-ar fi consiliat pe Duicu. Art 10. alin 2 din Legea nr. 303 /2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor spune că „judecătorii și procurorii nu pot să dea consultații scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanțe sau parchete decât acelea în cadrul cărora își exercită funcția”

Inspecția Judiciară a constat că Norel Popescu nu a încălcat deontologia profesională. „Mai mult, din relațiile comunicate de către DNA nu rezultă faptul că ar fi avut loc o discuție între domnul judecător Norel Popescu și inculpatul Duicu Ioan Adrian, ci doar faptul că inculpatul Duicu l-a rugat pe Mediansky Stefan Ladislau, secretar al CJ Mehedinți să aibă o dicuție cu domnul judecător pe această temă, însă această discuție nu a mai avut loc, cu toate că Mediansky s-a deplasat la sediul Tribunalului Mehedinți, însă nu l-a mai găsit pe judecător la serviciu”, spun inspectorii Inspecției Judiciare.

În declarația dată în fața judecătorilor Adrian Duicu spune însă altceva: că l-a consultat pe judecătorul Norel care și-a exprimat opinia juridică. „Lui Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți și în prezent membru CSM, i-am cerut părerea – el fiind un profesionist în contencios – pentru a mă lămuri dacă funcția de consilier județean este compatibilă cu funcția de de președinte de Consiliul Județean. Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său”, a declarat Adrian Duicu în apărarea sa.

Inspecția Judiciară susține că declarația lui Duicu nu este suficientă și că „din verificările prealabile efectuate nu rezultă că domnul judecător s-ar fi implicat în vreun fel în procesul pe care îl avea inculpatul Duicu pe rolul Curții de Apel Craiova, că l-ar fi sfătuit cum să acționeze în acest proces sau că l-ar fi consiliat verbal sau în scris”.

Concluzia din finalul rezoluției Inspecției Judiciare reprezintă o premieră în sistemul judiciar. Inspecția a concluzionat că, și în ipoteza în care judecătorul Norel l-ar fi consiliat pe Adrian Duicu, nu reprezintă o problemă cât timp discuția privată a avut ca obiect o problemă de drept.

„Chiar și în ipoteza în care s-ar fi dovedit în mod cert că domnul judecător Norel Popescu i-ar fi comunicat inculpatului Duicu, direct sau prin persoane interpuse, că funcția de consiulier județean nu este incompatibilă cu cea de președinte al Consiliului Județean, nu ar putea fi reținut faptul că acesta i-ar fi acordat consultații judirice în sensul legii, acest aspect fiind apreciat doar ca o opinie a domnului judecător, exprimată într-un cadru privat, în legătură cu o anumită problemă de drept și despre care a fost consultat ca specialist în domeniu”, se arată în concluziile raportului Inspecției Judiciare.

Cine este Norel Popescu

Recent ales membru al CSM, judecătorul Norel Popescu are 44 de ani și a intrat în magistratură în 1993. Din 2012, conduce Tribunalul Mehedinți. Este și vicepreședinte al Asociației Magistraților din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM și a militat pentru eliminarea din Consiliu a judecătorilor Danileț și Ghica. Norel Popescu a fost și membru interimar al CSM, fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacșu după ce acesta a plecat din magistratură.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
O regulă veche de 100 de ani a fost infirmată! Cercetătorii spun că ar trebui...